Pagina's

vrijdag 14 april 2017

Kliederen met Verf

Hallo allemaal.

Vandaag een lang bericht van mij. Vrijdag 24 februari heb ik een bezoek gebracht aan het bedrijf Pronty. Zij maken o.a. de masks voor Dutch Doobadoo. We hadden deze dag een ontzettend gezellige designteamdag. 's Ochtends hebben we een kijkje mogen nemen in de fabriek. Ik vond het ontzettend leuk om te kunnen zien hoe o.a. de masks van Dutch Doobadoo gemaakt worden. Tussen de middag heb ik genoten van een heerlijke lunch bij 't Slot in Waalwijk. En na de lunch mocht ik de designteamleden van DDBD aan het kliederen zetten. Wellicht hebben jullie de filmpjes al gezien die Jolanda daarvan gemaakt heeft en online gezet heeft. Hier nu een korte beschrijving van een deel wat we gedaan hebben in een foto verslag.

We hebben o.a. papier geverfd met acrylverf. Als ik acrylverf gebruik. vind ik de keuze van het papier minder belangrijk dan wanneer ik met aquarelverf of inkt werk. Deze laatste materialen zijn natter en vergen dus meer van het papier. Je kunt voor deze techniek DCP papier gebruiken, copics papier, aquarelpapier, karton. Ik zou wel een papiersoort nemen zwaarder dan 200 gram. Dutch Doobadoo zal binnenkort wit papier in het assortiment opnemen dat voor deze techniek perfect is.

Met een pasje breng je de verf op het papier aan. Doe dat met korte vegen allerlei kanten op. Neem verf die qua tinten bij elkaar past. Doe dit niet te precies. Begin met een lichte kleur. Als laatste voeg ik altijd een wat fellere kleur toe.Zoek masks uit die je gebruiken wilt en tamponeer met een sponsje de verf op het papier. Dit kan ook met een spatel, dan breng je de verf dikker aan en bij mij gebeurt het dan nog wel eens dat de verf onder de mask floept. Bij fijne masks gebruik ik daarom liever een sponsje. Je kunt hiervoor trouwens ook een tamponeerkwast gebruiken.Delen van een mask kun je afplakken met schildersplakband. Ik gebruik hiervoor graag het blauwe of paarse tape omdat dit minder plakt en mijn papier dus minder snel beschadigt.


Als je de zijkant van een pasje door de verf haalt, kun je daar erg gave strepen mee maken


Bedenk goed welke mask je als laatste wilt zien, waar dus geen andere mask meer overheen komt. Dit is de mask die je als laatste gebruikt. Met doppen en verf kun je ook nog leuke afdrukken maken. Om het papier nog mooier te krijgen heb ik nog met zwarte inkt stempelafdrukken toegevoegd.


Het is ook leuk om te spatten. Verdun de verf dan met iets water. Doop de kwast in de verf en tik op de kwast. Als je geen bezwaar hebt tegen spatten op het plafond of in je vitrage, dan kun je met de kwast op een andere kwast tikken. Dan krijg je in een snel tempo veel spatten. Als je met stift de cirkels, of andere vormen, om wilt trekken, dan kun je je mask weer op het papier leggen en de openingen omtrekken. Zie voorbeeld rechts. Je kunt het ook uit de losse hand doen, zie voorbeeld links. Het is maar net welk effect jij op dat moment hebben wilt. Bedenk ook welke dikte je de lijnen wilt hebben. Doe dit tekenen pas als je zeker weet dat de verf droog is.


Ook kun je je mask gewoon met een stift gebruiken en de vormen omtrekken. Geeft ook een leuk effect. Veel plezier met deze techniek!

Mocht je de filmpjes willen bekijken, hier zijn de linken:1 opmerking:

  1. Wat leuk dat je de fabriek hebt mogen bezoeken om te zien hoe de stencils worden gemaakt en wat een leuke projecten heb je gemaakt. Groetjes Betha

    BeantwoordenVerwijderen