Pagina's

maandag 31 december 2018

Scrap Online

Hallo allemaal.
SOL staat voor Scrap Online. Bij een SOL wordt een project geplaatst, waarbij de deelnemers de aanwijzigingen opvolgen en komen tot iets waarvan ze vooraf nog niet weten wat ze gaan maken. Om de zoveel tijd krijgen de deelnemers een aanwijzing die uitgevoerd wordt. 28 December heb ik op de facebookpagina van Dutch Doobadoo een SOL verzorgd. In dit blogbericht wil ik nogmaals de hints en foto's laten zien die ik tijdens de SOL aan de deelnemers door gegeven heb.

Dit is het boodschappenlijstje:
- Dutch Card Art Los A4 (art.nr. 470.713.678).
- cardstock 15 cm x 25 cm (hoogte x breedte).Dit wordt de basis van de kaart.
- vellum 15 cm x 25 cm (hoogte x breedte).
- design papier A: 12,5 cm x 12.5 cm.
- design papier B: 14,2 cm x 9,8 cm (hoogte x breedte).
- klein beetje (witte) verf passend bij je papier.
- penseel om mee te spatten.
- stukje touw, kant of lint, of een paperclip of klein wasknijpertje.
- restjes papier, stansen of een plaatje, ingekleurde stempel o.i.d. om de kaart af te maken.
- je basismateriaal zoals een schaar, liniaal, mesje, potlood, lijm, snijmat.


Hint 1:
Neem wat witte gesso/verf, verdun de gesso/verf met iets wateren maak spatten op het vellum (15  x 25 cm). Dit doe ik altijd door de verf op mijn kwast te nemen en rustig op de kwast te tikken. Pas wel op, als je te enthousiast bent, spat er wel eens wat verf weg. Het verschil in verf, kwast en de hoeveelheid water die je toevoegt, zorgt voor verschillende soorten spatten. Mocht de kleur wit niet bij je gekozen design papier passen, dan kun je ook een andere kleur verf nemen.


Als je klaar bent met het spatten, neem dan op het stuk cardstock (15 cm x 25 cm) de buitenlijnen van de Dutch Card Art over, ril de vouwlijnen en snijd/knip dit uit. Dit is de basis van je kaart. Als je het leuk vindt, kun je ook de randen van de flapjes raggen. Hierdoor krijgen de randen een iets grillig effect. Hiervoor kun je een paper distresser gebruiken, maar ook de randen van je schaar.

Hint 2:

We gaan nu verder met het vellum waarop je gespat hebt.
Het vellum komt aan de binnenkant van de kaart. Hier op de foto even een stuk vellum met oranje verfspatten. Neem hiervoor met de Dutch Card Art het patroon van de flapjes over op het vellum. Neem hiervoor de binnenste lijnen van de flapjes van je card art over. Ik heb dit aan de achterkant van het vellum afgetekend. Neem de vouwlijn over (ik doe dit altijd met een embossingpen) en verleng de flap met 2 cm. zoals op de foto's te zien is. Dit deel wat je langer maakt, is je plakstrook. Snijd/knip dit vellum uit. Mocht je nog potloodlijntjes zien, gum dit dan uit.


Plak het vellum met behulp van het extra plakstrookje in je kaart. De spatten op het vellum zijn zichtbaar als je de kaart openvouwt. Let hierbij op dat de vouwlijn van je kaart en van je vellum gelijk lopen. Je hebt nog een stukje vellum over om op de rest van de kaart te verwerken als je dat leuk vindt. Als je het leuk vindt, kun je de randen van je kaart nog inkten met bijvoorbeeld distressinkt.
Hint 3:

Neem nogmaals de binnenste lijnen van de flapjes van de Card Art over op het design papier A van 12,5 x 12, 5 cm en knip/snijd dit uit. Mocht je design papier hebben met tekst, of figuurtjes, bedenk dan aan welke kant van de kaart je de spitse flap wilt hebben. Ik heb ook de randen van deze stukjes design papier geïnkt. Plak aan de buitenkant van je kaart het design papier op de flapjes. Het vellum zit dus aan de andere kant, de binnenkant van je kaart.

Neem het design papier B van 14,2 cm x 9,8 cm en plak dit op het middenstuk van je kaart, tussen het vellum in.

  
Hint 4:
Je kunt de kaart op verschillende manieren sluiten zoals je op de foto's kunt zien.

Als je de kaart met een touwtje wilt sluiten, maak dan een gaatje in het cardstock van het spitse flapje. Plak hier eventueel een verstevigingsrondje op. Let op, het gaatje gaat niet door het vellum!

   

Je kunt de kaart met het touwtje en/of lint dichtmaken. Haal dan het touwtje door het gaatje in het flapje, sla dit om de kaart heen en maak er een strik in. Maak de kaart verder af met restjes papier, stansen, een ingekleurde stempel of een kaartje naar keuze.


Ik heb de kaart ook nog in andere kleurtinten gemaakt. Het verrast me iedere keer weer wat kleuren doen.


Je zou de kaart ook dicht kunnen maken met een paperclip of klein wasknijpertje. In dit geval hoef je geen gaatje te maken.


Deze kaart heb ik met een klein wasknijpertje dicht gemaakt.


Hier heb ik de kaart met een paperclip dicht gemaakt.


En bij deze kaart heb ik een aantal cirkels op elkaar geplakt (voor de stevigheid) waar ik een touwtje doorheen gehaald heb en hiermee de kaart kan sluiten. Deze cirkel heb ik op de spitse flap van de kaart gelijmd.
  Zelf heb ik op de binnenkanten van de flappen  geen designpapier geplakt omdat ik het vellum zo mooier vond uitkomen. Inmiddels heb ik bij de SOL wat uitwerkingen gezien waarbij aan de binnenkant van de flappen wel design papier geplakt werd en dit zag er ook erg mooi uit.


Het jaar 2018 is nu bijna voorbij. Een jaar met veel dingen om dankbaar voor te zijn. Een jaar van hard werken. Maar ook een jaar waarin ik vele momenten genoten heb van mijn hobby. Een jaar met veel lieve mensen om me heen. Een jaar met ook verdriet door het overlijden van mijn broer.  Een jaar waarin ik weer veel creatieve kansen gekregen heb. Een jaar dat weer voorbij gevlogen is....

 Met deze kaart wil ik iedereen een gezellige jaarwisseling en een heel goed, gezond, gelukkig maar ook creatief 2019 wensen. Koester de mooie momenten die er aan gaan komen!

Groeten Hanny

2 opmerkingen:

  1. Super! Dank je wel voor de uitgebreide beschrijving en ik wens jou ook een hele fijne jaarwisseling en alle goeds en gezondheid voor 2019! Groetjes Betha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gaaf Dank u wel voor de uitleg.
    Ik wens u hele goede jaarwisseling. Veel goeds geluk en gezondheid en vooral ve e l creativiteit voor 2019

    BeantwoordenVerwijderen